7.12.13

Waitamo to Rotorua

Denna dag skulle bli lätt häktisk. Upp tidigt för Black water rafting. Först gjorde vi en absailing ner 35 m i grottan. Traskade runt och kollade på lysmaskar i taket av grottan. Åkte en zipline i totalmörker, åkte med gummiring längs vattnet i grottan och klättrade uppför vattenfall. Sjukt kul och lite utmanade för min klastrofobi.

Efter det åkte vi till Hobbiton. Det stället där Peter Jackson och crew byggde upp fylke till Sagan om ringen filmerna. Alla andra hus och byggnader i filmen var de tvungna att riva efteråt. Men hobbiton lät de vara och byborna och familjen som ägde marken bestämde sig för att ta vara på det.






När de kom tillbaka för att spela in Hobbit filmerna så förbättrade de bygget från sist. Det finns inget innuti husen utan det filmades i en studio. Vi fick höra lite kuriosa kring filmandet. Och det är väldigt mycket små detaljer som de varit noga med att skapa. Tex en tvättlina med tvätt. En person var tvungen att morgon och kväll under en period gå och hänga upp och ner tvätten så att det naturligt skulle bli en stig till tvättlinan. Lite såna saker var det. Utanför varje hus fanns detaljer för vad hobbiten som bodde där jobbade med.

Efter det åkte vi till Rotorua. Den staden luktar lite lätt av äggmök. Det är tydligen pga de varma källor som finns under marken här samt geisherna (oklart med den stavningen).

Vi åkte iväg på en afton hos Tanaki maori village. Där maoristammen i området hade byggt upp hur en by kunde sett ut förr i tiden och återskapade hur de levde mm för oss. Väldigt intressant. Det började med en Haka, en kigsdans, sedan var vi välkomna ni byn. Där fick vi se lite olika stationer som visade tex tatueringskonsten, väveri, lekar mm.








Eftersom det bara var männen som gjorde Hakan (uttalas mer som Hakka) så fick killarna i gruppen lära sig den. Mycket underhållande.

Sen var den späckade dagen slut.

Inga kommentarer: