3.12.13

Sydney del 1

Det blir en liten Sydney guide istället för inlägg för var dag.

- Gratis guidad tur genom Sydney
En Sydney bo och hans tjej startade för fyra år sen dessa gratis guidade turer. 3 timmar tar den och täcker stora delar av centrala Sydney. Rolig kuriosa om Sydney och dess historia berättas längs vägen. Man hinner se opera huset bl.a. Mycket bra kan jag säga, helt klart ett bra tips om man ska till Sydney. Hur kan de göra detta gratis då? Jo de "lever" på dricksen.



Den här killen hade ett 3 timmar långt selfiemaraton med sin iPad under turen. Det visade sig att han bodde på mitt hostel också.

- Sydney opera house
Såklart ett måste när man är i Sydney. Jag var där två gånger tom. Takplattorna från Höganäs i Sverige gör det ju ännu bättre. Måste dock medges att byggnaden gör sig bättre på håll. Tex om man kommer med färja utifrån. Men rätt sjysst att sitta på trapporna utanför och titta på folk.




- Circular Quay
Här går alla färjor ut till ex Manly, fint att traska runt kajen och se på folk. Ett stenkast bort är operahuset. Lite av en knutpunkt för bussar också.




- Sydney harbour bridge
Från operahuset och circular quay ser du denna bro. Också ett kännt Sydney tecken. Jag gick över den, men det är inte det mysigaste tyvärr. Gångvägen och motorvägen är brevid varandra (inte som tex Brooklyn bridge där gångvägen är ovanför körbanan om jag inte minns fel) så det är ganska högljutt. Och det är höga staket omkring en, så det blir inte så bra bilder eller fin utsikt. Man kan betala för att gå upp i ett av "tornen". Eller betala ännu mer för att göra en bridge climb. Med säkerhetslinor ta sig över översta delen av bron.




- Darling harbour
En hamn där det ligger endel restauranger, caféer och barer, mysigt att sitta på kvällen och se endel av Sydneys skyline. Även världens största Imax biograf finns här. Jag såg Hungergames catching fire, helt klart speciellt med en så stor skärm.På lördagar har de fyrverkerier här, skulle gått och sett det men så blev det icke.




Inga kommentarer: