25.1.14

Golden gate och alcatraz

Torsdag

Idag åkte jag buss till Fort Mason som ligger vid brofästet till Golden gate bridge. Där finns ett informationscentret och souveniraffär bla. Därifrån gick jag över bron och sen tillbaka igen. Finns ingen buss att ta på andra sidan. Tar kanske en timme fram och tillbaka.















Bron tog 4 år att bygga, och ansågs som ett omöjligt projekt pga vädret med dimma, regn, hårda vindar men också för att under vattnet är det en ravin av något slag som försvårade byggande är av en bro. Den stod klar 1937.

Den är verkligen så spektakulär som den ser ut att vara när man ser bilder ifrån den.

Fredag
Jag åkte ut till Alcatraz idag. Det ökända fängelset där bla Al Capone suttit. Väldigt intressant historia. Blir lite historiesnack här nedan:)

Jag gick först på en 45 min guidad tur med en av de som jobbade där (det räknas som en stadspark, så de har park rangers och allt). Hon berättade om de rymningsförsök som gjorts genom tiden. Om jag inte minns fel så är det 5 personer de inte vet vad som hände med efter rymningsförsöket. De fångade inte in den eller har sett några kroppar. 3 av dem skulle kunna leva idag, och det finns fortfarande en häktningsorder på dem. Iaf till de är 99 år.




Guiden. När fängelset stängdes skulle man riva allt, de hann bara en bit som tur va. Här bodde de som arbetade på fängelset, endel med sina fruar och barn.

Väl i fängelset fick man hörlurar och en spelare med röster från fångar och fångvaktare. De guidade en runt. Sjukt intressant.















Reaktion på att gå en vända in till isoleringscellerna


Gubben där hade suttit som fängslad här faktiskt. Nu hade han skrivit bok och signerad den här. Oklart hur ofta han är här. Måste va lite speciellt att åka tillbaka hit.




Det står bla Home of the free indians.
När man stängde fängelset (pga för höga kostnader) så skulle ön säljas och köparen fick göra vad den ville. Men innan det så ockuperades ön 19 månader av nordamerikanska Indianer som ville kräva tillbaka sina rättigheter som tagits ifrån den, reservat, ungarna hade skickats till statliga internatskolor, de hade blivit dödade ja allt som de vita européeerna hittade på och senare amerikanska staten. De ville göra det till ett kulturcentrer, så de kunde bevara kulturen mm. De fick inte alcatraz men efter detta fick de tillbaka några av rättigheterna de berövats och diskriminerats från.

Slutade dagen med en promenad genom Chinatown. Otroligt många kineser som immigrerat hit "förr i tiden".













1 kommentar:

Anonym sa...

Måste besöka dagens fängelsen också? Rller hur!